Софиянци обсъждат бъдещето на Гражданския бюджет в мащабен онлайн разговор

До края на октомври ще тече първото по рода си масово гражданско обсъждане за съвместно създаване на политики в България

До края на октомври всички жители на София ще могат да участват в първия по рода си мащабен онлайн разговор за съвместното създаване на политики в България. Обсъждането ще се проведе в рамките на кампанията Граждански бюджет за София, която цели въвеждането на изцяло нов начин за демократично управление на столицата и прозрачност в харченето на публични средства, а именно - гражданския бюджет. Всеки гражданин, независимо от възрастта, образованието и социалния си статус, може да се включи в обсъждането, като се регистрира на www.grazhdanskibudget.bg.

Целта е да се разберат нагласите на гражданите за въвеждане на гражданския бюджет, както и нуждите им и обществените сфери, към които да бъде насочен. Резултатите от обсъждането ще бъдат представени на кмета на София, общинските съветници и районните кметове.

“Граждански бюджет” или “бюджет с участието на гражданите” e демократичен механизъм, чрез който част от бюджета на града се изразходва изцяло по решение на гражданите. Те предлагат и гласуват за идеи и проекти, а общината ги реализира. Гражданските бюджети по света имат 30-годишна история и се прилагат в над 1300 града в Европа и над 6000 града в цял свят. Кампанията “Граждански бюджет за София” цели да постави основите за въвеждането на този механизъм в управлението на София.

Големият онлайн разговор наподобява форум за обмен на идеи между гражданите. Участниците отговорят на анкета и ще имат възможност да се включат в отворена дискусия. Участието става по три начина - публикуване на идеи; коментиране на чужди идеи; гласуване „за“ или „против“ идеите на останалите участници. Участието на гражданите в разговора ще е анонимно, за да се гарантира безопасна среда, в която всеки да може честно да сподели мнението си. Модератори ще следят за спазване на добрия тон.

В рамките на “Граждански бюджет за София” се проведоха срещи с фокус групи от граждани, представители на администрацията и неправителствени организации, както и представително социологическо проучване за нагласите на гражданите. Според него 92% от софиянци одобряват въвеждането на гражданския бюджет. Паралелно с онлайн обсъждането в онлайн платформата инициаторите водят разговори и търсят подкрепа сред общинските съветници и кмета на София за сформирането на работна група, която да създаде официалната рамка на механизма, която да бъде гласувана в Столичния общински съвет.

“Това е начин да трансформирате положително града си. Още догодина може да имате нови проекти, които подобряват градската среда. Местната власт пък може да покаже, че чува гражданите и е способна да отговори на нуждите им. Освен това, ще имате достъп до хиляди други добри примери по света, от които да се учите. Ще станете част не само от глобална мрежа, но и ще можете да се свържете с хиляди свои съграждани, които не сте знаели, че имат подобна идея като вашата”, казва международният експерт по граждански бюджети Ив Кабан, подкрепяйки въвеждането на този инструмент в София.

Гражданите са неразделна част от проекта от самото му начало. За въвеждането му настояват над 20 граждански организации в София, които застанаха зад него в неформална коалиция.

Проектът се реализира от фондация "Спаси България" с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по ФМ на ЕИП 2014 - 2021. Ключов партньор за реализацията на големия онлайн разговор е компанията Clever Together, която предоставя безвъзмездно своята платформа за целите на кампанията. Clever Together има дългогодишен опит във воденето на онлайн консултации, като работи тясно със здравния сектор в Англия.

 

За повече информация:

Зорница Миткова

info@grazhdanskibudget.bg

zornitsamitkova@gmail.com

+359 884 511 612

www.grazhdanskibudget.bg

facebook

Видео за кампанията

Големият разговор приключи!

Може да разгледате обсъждането като влезнете в платформата.

Ако вече си се регистрирал

Влез в обсъждането
 

Ако още нямаш регистрация

Регистрирай се