Близо 90% от софиянци искат да участват в управлението на София, но им липсват начини за влияние

“Граждански бюджет за София” дава шанс за засилване на гражданското участие в управлението и връщане на доверието в демократичния процес

88% от софиянци искат да участват в управлението на София, а в същото време 83% смятат, че като граждани нямат влияние върху вземането на решения за града, както и че общината не полага усилия да ги включи. Това са някои от данните от социологическо проучване, с което стартира кампанията “Граждански бюджет за София”. Тя цели въвеждането на изцяло нов начин за демократично управление на столицата и прозрачност в харченето на публични средства.

“Граждански бюджет” или “бюджет с участието на гражданите” e демократичен механизъм, чрез който част от бюджета на града се изразходва изцяло по решение на гражданите. Те предлагат и гласуват за идеи и проекти, а общината ги реализира. Гражданските бюджети по света имат 30-годишна история и се прилагат в над 6000 града и множество по-малки общини.

Кампанията “Граждански бюджет за София” цели да постави основите за въвеждането на този механизъм в управлението на София. Освен информационна част, инициативата ще фасилитира и безпрецедентен Голям онлайн разговор през месец Октомври в партньорство с английската компания Clever Together. В този разговор ще могат да се включат всички жители на София, за да дадат мнението си относно как биха искали да работи гражданския бюджет. Според представителното проучване, 92% от софиянци одобряват въвеждането на гражданския бюджет.

Гражданите са неразделна част от проекта от самото му начало, а вече над 20 граждански организации в София застанаха зад него в неформална коалиция.

На 17-ти септември стартира сайтът на проекта grazhdanskibudget.bg, където гражданите ще могат да се информират за начина на действие и ползите от граждански бюджет, като част от информационно-образователната кампания, и да се регистрират за Големия онлайн разговор. Такава масова онлайн дискусия за съвместно създаване на политики с гражданите се случва за пръв път в България. Паралелно, инициаторите ще търсят подкрепа сред общинските съветници и кмета на София за сформирането на работна група, която да създаде официалната рамка на механизма, която да бъде гласувана в Столичния общински съвет.

В рамките на “Граждански бюджет за София” се проведоха срещи с фокус групи от граждани, представители на администрацията и неправителствени организации, както и представително социологическо проучване за нагласите на гражданите.

“Бюджетът на града обобщава цялата политика на общината. Той е директен израз на визията, стратегията и приоритетите ѝ – на решенията, които е взела за нашия град. Гражданите имат право да участват по-активно в тези решения”, казва ръководителят на проекта Теодора Зарева. “Бюджетът се реализира с нашите пари на данъкоплатци и като такива, имаме право на повече глас за това как се харчат те. Събитията от последните години дават ясна заявка за все по-голямата готовност на гражданите да са реален фактор при вземането на решения по обществените политики. Освен това, гражданският бюджет вече е заложен в дългосрочния план за развитие на столицата приет от СОС - Визия за София.”

Проектът се реализира от фондация "Спаси България" с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по ФМ на ЕИП 2014 - 2021. Ключов партньор за реализацията на големия онлайн разговор е компанията Clever Together.

 

За повече информация:

Зорница Миткова

info@grazhdanskibudget.bg

+359 884 511 612

www.grazhdanskibudget.bg

facebook

Големият разговор приключи!

Може да разгледате обсъждането като влезнете в платформата.

Ако вече си се регистрирал

Влез в обсъждането
 

Ако още нямаш регистрация

Регистрирай се