Какво би направил за София?

88% от софиянци искат да участват повече в управлението на София.

Затова работим за въвеждане на граждански бюджет, който ще гарантира сигурно участие на гражданите в управлението.КАКВО Е ГРАЖДАНСКИ БЮДЖЕТ?

Гражданският бюджет е демократична практика, чрез която част от бюджета на общината се разпределя с директното решение на гражданите. Те предлагат и гласуват за проекти или идеи, а общината ги изпълнява.

Практиката работи в над 6000 града по света, като през последните няколко години, много европейски столици като Париж, Прага, Мадрид и Варшава, я прилагат.

КАКЪВ Е ПЛАНЪТ НИ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ГРАЖДАНСКИ БЮДЖЕТ?

Накратко – информираме, обсъждаме и си сътрудничим.  • Ще запознаем и гражданите и общината с механизма граждански бюджет.
  • Ще търсим широка подкрепа сред общинските съветници, кмета и администрацията с цел създаване на официална работна група.
  • Ще се допитаме директно до гражданите за това какво очакват от гражданския бюджет и как искат да работи.

КАКВО Е ГОЛЕМИЯТ ОНЛАЙН РАЗГОВОР ЗА ГРАЖДАНСКИ БЮДЖЕТ?

Това е уникална възможност за гражданите на София да участват за пръв път в мащабна онлайн консултация за създаване на нова политика.

Разговорът започва тук, на 5-ти октомври.

Резултатите от тази консултация ще бъдат обобщени и споделени с общинските съветници и администрацията, за да информират създаването на гражданския бюджет за София.

Разговорът ще бъде анонимен и ще се фасилитира независимо от английската компания Clever Тogether, която предоставя платформата си безвъзмездно.

КОИ СМЕ НИЕ?

Ние сме неформална коалиция от граждани и организации, които подкрепят въвеждането на граждански бюджет в столицата. Виж повече тук.

Проектът се реализира от фондация "Спаси България" с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по ФМ на ЕИП 2014 - 2021.


До края на големия разговор оставатАко вече си се регистрирал

Влез в обсъждането

Ако още нямаш регистрация

Регистрирай се

Цитати от граждани

Цитати ор граждани