Големият Разговор

 

КАКВО Е ГОЛЕМИЯТ РАЗГОВОР?

„Големият разговор“ е мащабно онлайн обсъждане за въвеждане на граждански бюджет, което бе отворено за всички граждани. Такъв тип широка гражданска дискусия за създаване на местни политики не е правена до сега.

 

КАК ПРОТЕЧЕ?

През целия месец октомври, всеки желаещ можеше да влезе в платформата за обсъждане (необходима е регистрация) и да отговори на зададените там въпроси. Това се случи както под формата на анкета, така и под формата на свободна дискусия, в която потребителите можеха да публикуват идеи, които да бъдат обсъждани. Потребителите можеха 1) да публикуват свои идеи; 2) да коментират чужди идеи; 3) да гласуват „за“ или „против“ идеите на съгражданите си.

Участието на гражданите в разговора беше анонимно, за да се гарантира безопасна среда, в която всеки да може честно да сподели мнението си. Модератори следяха за спазване на добрия тон.

Разговорът се проведе от английската компания Clever Together, която предоставя безвъзмездно своята платформа за целите на кампанията. Clever Together има дългогодишен опит във воденето на онлайн консултации, като работи тясно със здравния сектор в Англия.

 

КАКВО ЦЕЛИ?

Целта на Големия разговор за граждански бюджет е да разбере какво е отношението на гражданите към въвеждането на такъв механизъм в София, какво биха искали той да постигне и как биха искали да работи. Целта е да съберем полезна информация за предпочитанията и възгледите на гражданите, които да могат да информират работата на Общинския съвет при разработването на конкретните правила, при които да работи гражданския бюджет тук.

 

КОГА СЕ СЪСТОЯ?

Големият онлайн разговор за граждански бюджет се състоя между 5-ти и 31-ви октомври 2020 г.

 

КОЙ МОЖЕШЕ ДА УЧАСТВА?

Онлайн обсъждането бе отворено за всички желаещи. Вярваме, че всеки гражданин е квалифициран да има отношение по въпросите за развитие на града, как иска да живее и как би искал да участва в процесите на взимане на решения на Общината.

Каним всички граждани, които искат да разгледат обсъждането на гражданския бюджет за София, да се регистрират в платформата.

Големият разговор приключи!

Може да разгледате обсъждането като влезнете в платформата.

Ако вече си се регистрирал

Влез в обсъждането
 

Ако още нямаш регистрация

Регистрирай се
 

Цитати от граждани

Цитати ор граждани